honingbij_kasteel

BIJEN OP HET DOMEIN

Het gaat niet goed met de bij. En dat is problematisch voor de mens, want bijen maken niet alleen honing, ze spelen ook een belangrijke rol in ons ecosysteem.

De honingbij zorgt voor de bestuiving van een derde van alles wat we eten. 84% van de vierhonderd verschillende gecultiveerde planten die voor menselijke consumptie dienen, hebben honingbijen en andere insecten nodig voor een goede opbrengst en hoge kwaliteit.

De honingbij heeft de bloemen nodig als voedsel, namelijk de nectar en het stuifmeel die deze voortbrengen, terwijl de bloemen en planten de honingbijen nodig hebben voor hun voortplanting.

De honingbij overleeft als enige van alle bijensoorten als volk de winter. Heel deze winterperiode blijven honingbijen actief; ze gaan niet in een winterslaap.

In de winter zijn er geen of amper bloemen te vinden en is het doorgaans te koud om buiten te komen voor de bijen. Dit betekent dat de honingbij een honingvoorraad moet aanleggen om de winter te kunnen overbruggen. Dit is dan ook de reden waarom we enkel van deze bijensoort honing kunnen gaan oogsten.

WIJ HELPEN DE BIJEN

De laatste jaren gaat het steeds slechter met de bijen. Door de verstedelijking en intensieve landbouw is hun “drachtgebied” ook sterk terug gedrongen.

Daarom bouwden we een bijenhotel met bijpassende bloemenweide aan in het domein Kasteel d’Aertrycke. Dit in samenwerking met HoneyBeez uit Wevelgem dat instaat voor het onderhoud en het oosten van de honing.  Op deze manier krijgen we er honing voor terug en zetten we een stap in de goede richting om het milieu wat te helpen.

De geoogste honing wordt vervolgens ingepot en gebruikt in de Eccellenza restaurants.  Het zorgt er zo voor dat dit dus een erg gezonde toevoeging aan je maaltijd is bij Eccellenza.

Bijen_in_kasteel_aertryck2